Editing is een gek vak

Marco Raaphorst
3 min readJan 21, 2022

Audio editing is a really weird job. — Andrew Wardlaw op Transom

Ik ben het met Andrew eens. Wat ik doe is een raar vak. Urenlang naar een beeldscherm staren om vervolgens iets tot stand te brengen waar Het Volk niet aan afhoort dat zoiets enorm veel tijd en moeite kost, het is een soortement gekte. Natuurlijk is dat een gebrek aan kennis van hunnie en niet mijn probleem, maar toch.

Om mijn gekte wat meer te duiden: voor de NRC Vandaag podcast kom ik zo tussen de 45 en 60 tracks uit voor interviews, externe audio, sounddesign en muziek die ik met elkaar in balans breng.

screenshot van mijn template in Reaper

Het vak van editor is een kwestie van balanceren tussen gestructureerd werken en creatief in je speeltuintje roeren wil je lekker kunnen knippen in de woorden, zinnen, kuchjes en ademhalingen van de sprekende medemens. En zonder dat het klootjesvolk in de gaten krijgt dat de Raap zich er helemaal gek op heeft lopen muisen.

Onzichtbaar, of zeg maar: onhoorbaar.

Ik vind dat leuk, niemand die het opmerkt behalve wat fijnproevers.

Over de orde en reinheid die een editor moet nastreven schreef de eerder genoemde Warlaw een alleraardigst stuk:

Mixing Tune Uptransom.org

“You spend hours staring at a computer, sliding around pictures of soundwaves — it can be hard on your eyes — and your attention is often consumed by the absurd, like “why doesn’t this person ever say the letter D?” or by trying to edit out a sound that you’re pretty sure is a fart. On the surface, it’s a technical job with lots of jargon, but at its heart it’s creative and artistic, so there’s often no single right answer. And when it’s done, hardly anyone understands what you did.”

En speaking of NRC Vandaag, deze monteerde ik afgelopen zondag:

Maakt de politie zich schuldig aan marteling? Deze VN-rapporteur vindt van wel — NRC Vandaag | Podcast on Spotifyopen.spotify.com

“Dit is marteling!” tweette VN-rapporteur Nils Melzer met daarbij een video van een hardhandig politieoptreden, vorig jaar bij een coronademonstratie in Den Haag. Hier moet onderzoek naar gedaan worden, zei hij. De Nederlandse politie reageerde verontwaardigd, waar bemoeit de VN zich mee? Marcel Haenen schrijft al jaren over de politie en ziet personeelstekorten en oplopende frustratie. Wat is hier allemaal aan de hand?

Ik monteerde gisteren nog een aflevering voor Vandaag maar die komt later online. Het was de tweede keer dat ik er eentje onder de producerende leiding van Stef Visjager maakte. Zij monteert trouwens ook voor NRC Vandaag maar stuurde gisteren mij aan. En ze liet mij ook actief meedenken over de inhoud. Dat is fijn want de inhoud, wat er gezegd wordt, en hoe het gezegd wordt, zijn beiden belangrijk. Via de montage geef je vorm aan Dat Wat Gezegd Wordt.

Tot slot, er is ook weer een nieuwe aflevering van Radio Kras. De montage voor dit radioprogramma/podcast doe ik tweewekelijks. Deze week was mijn muziekmaat Tom America van mijn oude band MAM te gast. Voor Kras gaan we minder op de mili millimeter nauwkeurig te werk, het is radio tenslotte (no pun intended). Wat ik in onderstaand korte blogepistel kort toelicht:

Radio Kras met Tom America — Marco Raaphorstmarcoraaphorst.nl
Radio Kras, een radioprogramma dat we voor vijf lokale Brabantse radiozenders maken, ontving deze week als co-host mijn oude bandmaatje van MAM: Tom America.

Tot zover. Vragen en opmerkingen? Vuur ze mijn kant op!

De mazzel,

Marco Raaphorst

marcoraaphorst.nl

​melodiefabriek.com

06 45 49 2000

— — -~ — ~ — -~ — –~–

--

--

Marco Raaphorst

Podcaster, composer, sound designer. I mostly write about sound, music, podcasting, creativity and related ideas.